iii  
   
  HRVATSKA  
 

Republika Hrvatska je zemljopisnim položajem srednjoeuropska i jadranska zemlja. Smještena je gotovo u srcu Europe, na dodiru mediteranskog, panonskog, dinarskog i predalpskog prostora, u području znatnih utjecaja romanskog, mađarskog i germanskog kulturnog kruga. Površinom je velika otprilike kao Danska, Nizozemska, Švicarska ili Irska, a broj stanovnika približan je onome u Finskoj, Danskoj ili Norveškoj.
Iako je reljefno znatnim dijelom brdska i gorovita zemlja, Hrvatska nema ni jedan planinski vrh viši od 1900 m nadmorske visine. Oko 53% površine naše zemlje otpada na nizine do 200 m, kojih je najviše u istočnim i sjevernim dijelovima Hrvatske; niski obalni dijelovi su ograničeni na uzak primorski pojas, a obalna nizina nešto je prostranija samo u Istri, Ravnim kotarima i oko donje Neretve

Croatia-Map

klikni na sliku za povećanje

Hrvatska turistički vodič

Obala Jadranskog mora u Hrvatskoj ubraja se među najrazvedenije u Europi - osim 1778 km obale kopnenog dijela, Hrvatskoj pripada 1185 otoka, hridi i grebena kojih je duljina obalne linije čak 4057 km.
Klima je u užem primorskom pojasu i na otocima mediteranska (blage i vlažne zime, topla, suha i sunčana ljeta), u Zagori submediteranska (nešto hladnije zime i žarkija ljeta). U unutrašnjosti Hrvatske klima je umjerena kontinentska, vlažnija na zapadu, a sušnija na istoku.

Jadransko je more izuzetna prirodna pojava i važna osnova razvoja Hrvatske. Izlaz na otvoreno i toplo more u neposrednoj blizini srednjoeuropskih zemalja bez mora pruža Hrvatskoj niz prometno-geografskih i gospodarskih prednosti.

Hrvatska je floristički i vegetacijski izuzetno bogata zemlja. Danas šume pokrivaju 1/3 teritorija Hrvatske; mnoge su površine raskrčene i pretvorene u oranice, a u primorju znatne površine čine kamenjar, kamenjarski pašnjaci ili degradirane šume - makija. Veliko značenje za turizam u primorju imaju manje, umjetno podignute šume bora.

U gradskim naseljima živi približno polovica žitelja naše Republike, a najveći su gradovi Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, svi sa više od 100 000 stanovnika.

Raznovrsna prerađivačka i kemijska industrija, razvoj poljoprivrede (žitarice i industrijske kulture u kontinentskom dijelu Republike, mediteranske kulture te rano ili kasno voće i povrće u primorju), znatne mogućnosti stočarstva i ribarstva, pomorstvo, razvijena brodogradnja i turizam te povoljan prometno-geografski položaj osnove su budućeg gospodarskog razvoja Hrvatske.

 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

English       Italian       Deutch